Kunst en Theater

Mindfulness en kunst

Elke tweede zondag van de maand is er een workshop Mindful in het Museum in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam van 11.15u. tot 13.15u.

Boeking via de site van museum Boijmans: http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1841/mindful-in-museum-boijmans-van-beuningen

Op donderdag 19 januari, zaterdag 28 januari, donderdag 9 maart en zondag 19 maart zijn er workshops Mindful in het Museum in het Haags Gemeentemuseum in Den Haag. Voor informatie en boeking zie de site van de Vrije Academie.

 

Je kunt me boeken voor rondleidiningen in vrijwel alle musea van Nederland en België.Neem contact op voor een prijsafpraak.

 

Theater

Hamlet van William Shakespeare
Een integrale versie in 45 minuten door één acteur en 7 stoelen.

De Hamlet, geschreven door William Shakespeare in 1600, blijft tot de verbeelding spreken. Iedere generatie zoekt weer naar een eigen Hamlet.
Peter Thissen heeft een unieke vlotte versie gemaakt, waarbij de tekst is gestript waardoor een spannende thriller overblijft over de zoon die zijn vermoorde vader wil wreken.
De voorstelling is uitermate geschikt voor de bovenbouw van het VWO.
Desgewenst kan er bij de voorstelling een lesbrief geleverd worden.

eaf-gouda-zondag-2010-027

 

 

Als er een beroep is waar mindfulness concreet wordt gemaakt is het wel in dat van de kunstenaar. Juist de kunstenaar daagt zichzelf uit om in het moment te blijven.

 

En als toeschouwer wordt jij op jouw beurt uitgedaagd om dat ook te doen. Zie je een kunstwerk, of herken je het? En wat herken je dan?

Kijken doe je voortdurend. Zelfs als je de ogen sluit zie je beweging in de duisternis voor je, of in de mentale beelden die je zelf projecteert. Om van dit kijken naar zien te komen is een volgende stap nodig. Dit vraagt om een bewuste keuze. In de mindfulness voltrekt zich dan nog een derde stap. Je komt van zien naar waarnemen. Je neemt het beeld ‘voor waar’. Wat je voor je ogen ziet heeft een directe connectie met jezelf. Je realiseert je dat het beeld zich ín jou afspeelt

Small_White_Pebble_Circles_Long_Tate_Modern_T07160

In een cursus en excursies neemt Peter Thissen, kunsthistoricus en museumdocent van museum Boijmans in Rotterdam, je mee op een inspirerende tocht door de beeldende kunst. Je krijgt handzame informatie over kunststromingen die je uitnodigen om terug te gaan naar je eigen waarneming. Centraal staat je eigen beleving. Wat gebeurt er bij jou?

imagesCAWPLHA8