Mindful in het Museum zondag 10 januari 2016

Op zondag 13 december was er weer een workshop Mindful in het Museum in museum Boijmans van Beuningen aan het Museumpark in Rotterdam.

Beeldende kunst  laveert in het schemergebied van het zien. In de workshop proberen we van kijken naar zien naar gewaarzijn te bewegen.

Meestal houden we ons in een museum bezig met het object van het kunstwerk. Hoe oud is het, in welke stijl gemaakt, wie is de kunstenaar? Een gemiddelde museumbezoeker besteedt slechts 7 seconden aan het bekijken van een werk (waarvan het grootste deel van de tijd aan het lezen van het bijschrift). We nemen in de regel alleen maar waar en stellen de kunstenaar centraal. We herkennen misschien meer dan dat we echt zien.

Bij Mindful in het Museum staat de beschouwer centraal. Je open je voor het kunstwerk, maar blijft contact houden met wat er bij jou gebeurt. En dat heeft te maken met het lichamelijke gewaarzijn. Wat merk je in het lichaam. Welke lichamelijke sensaties treden op bij het beschouwen van het werk? Hierdoor blijf je in het ‘nu’ en schuiven mentale details op de achtergrond.

Door Mindful in het Museum treed je een totaal nieuwe manier van waarnemen binnen. Kunst gaat op een nieuwe manier leven en biedt je inzicht in jezelf. Je gaat geen kunst zien, je gaat kunst voelen.

Inschrijving voor de volgende workshop op 10 januari via museum Boijmans: http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1841/mindful-in-museum-boijmans-van-beuningen        

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *