Wat kost dat, zo`n schilderij?

Wat kost dat, zo'n schilderij?


Ik probeer het onderwerp zoveel mogelijk te vermijden, maar soms ontkom ik niet aan de vraag: "Wat kost zo'n schilderij?" Misschien komt het door de Hollandse koopmansgeest, dat deze vraag gesteld wordt. Of door de zuinigheid die onze cultuur mede bepaalt, maar het valt op dat deze vraag altijd ondergronds borrelt. En niet alleen bij de bezoekers van musea en tentoonstellingen, de gemiddelde journalist ruikt nieuwswaarde als het gaat om de fenomenale bedragen die er voor kunst betaald worden op de internationale veilingen.

 


Ik ontkom niet aan de indruk dat de vraag naar het kostenplaatje ook een verkapt oordeel is. Kun je het geld niet beter besteden? Er zijn toch legio bestedingen te bedenken die meer te rechtvaardigen zijn dan kunst.

Je ontkomt niet aan de onlosmakelijke band tussen kunst en geld. Van de Bourgondische hertogen tot de Medici in Florence, van de Rockefellers tot de Arabische emiraten, kunst is onlosmakelijk verbonden met geld. Het is vaak tot een statussymbool verworden.

Maar er is een ander opmerkelijk verschijnsel. Er openen steeds meer privé kunstcollecties de deuren, museum Voorlinden, de Menil collection in Houston. Nieuwe musea ontstaan vanuit privé collecties. Verzamelaars die misschien vanuit winstbejag of de behoeft om zich te profileren kunst aankochten, stellen nu de collectie ter beschikking aan de gemeenschap. En vanouds hebben Boijmans en van Beuningen en Kroller Müller hetzelfde gedaan. Wat moet dat niet gekost hebben?

Afbeeldingsresultaat voor museum boijmans gebouw

Blijkbaar ontstaat er bij verzamelaars een motief dat voorbijgaat aan het economische. Blijkbaar roept kunstbeleving een behoefte op om te delen. Om anderen deelgenoot te laten worden van iets dat voorbij ratio gaat. Iets dat misschien de essentie van kunst en kunstbeleving is. Deze essentie is voor iedereen verschillend, maar de moeite waard om te onderzoeken door een bezoek te brengen aan een kunstcollectie. En alleen al door het feit dat kunst blijkbaar altruïsme oproept, is het voor mij voldoende gelegitimeerd.
Mijn standaard antwoord is dan ook, het is al van jou, wat doet de prijs ertoe? Je kunt jouw kunstwerken elke dag bezoeken, behalve maandag want dan zijn de musea dicht.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *